Skip to content
Cybex demek ADAC demek. Alman liderinin Adac çarpışma testli, güvenli koltukları için tıklayın
Cybex demek ADAC demek. Alman liderinin Adac çarpışma testli, güvenli koltukları için tıklayın

ADAC Testi Hakkında Herşey - Bebek Oto Koltuğu Seçimi

Bebek ve Çocuk Oto Koltuğu Seçiminde ADAC’ın Önemi Nedir? 

Adac çarpışma testi bebek oto koltuklarında güvenlik

Her ebeveyn, bebekleri için ürün seçerken, en iyi, en güvenli ve en konforlu ürünü tercih etmek ister. Doğru ürünü seçmek bebeğin güvenliğini sağlayan ürünlerde daha da önem kazanır. Güvenlik ürünlerinin başında ise bebek ve çocuk oto koltukları gelir.

Öncelikle otomobil kullanırken her zaman bir kazaya karışma riskinin olduğunu akılda tutmakta fayda var. Türkiye’de her yıl maalesef 500.000 trafik kazası oluyor. Bebeğiniz ile otomobil yolculuğu yaparken, araç içi güvenlik önlemlerini almanın doğru bebek çocuk koltuğunu seçmenin önemi ortadadır.

Bebeğinizi doğru bir oto koltuğu ile seyahat etmesi çok önemlidir ve bir kaza anında önemli yaralanmaların ve hayati tehlikelilerin önüne geçebilir. Zira, normal araç koltukları, yetişkinlere göre dizayn edilmişlerdir. Araçlarda alınan tüm güvenlik önlemleri (emniyet kemeri, hava yastığı, vb.) yetişkin insanları koruyacak şekilde tasarlanmaktadır. Bu nedenle, araçtaki mevcut güvenlik önlemleri bebeğinize yeterli korumayı sağlamaz.

Ani fren veya kaza anında, bebeğin yerinden tehlikeli bir şekilde hareket etmesi ve sizin öngöremeyeceğiniz bir nedenle yaralanması oldukça yüksek bir olasılıktır. Nasıl ki emniyet kemeri ve hava yastığı biz yetişkinler için araçta gerekli güvenlik ortamını oluşturuyorsa, bebek oto koltukları da bebeğinizin güvenli seyahat etmesine katkı sağlamaktadır. Bu sebeple bebek oto koltuklarını doğumdan itibaren kullanmaya başlamanız büyük bir önem taşımaktadır.

Adac güvenlik testinden geçmiş bebek koltukları

Bu sebeple 2918 sayılı karayolları trafik yasası ile, boyları 150 santimetreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocukların otomobil ile yolculuğu esnasından bebek ve çocuk oto koltuğu kullanılması zorunludur.

Dolayısı ile oto koltuğu seçimi yapmadan önce ADAC testi hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. ADAC testi nedir, ADAC nasıl test yapar, ADAC test sonuçlarını nasıl değerlendirilir bunlarla ilgili konulara gelin hep birlikte göz atalım.

ADAC Nedir?

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club) Alman Otomobil Kurumunun kısaltılmış halidir. ADAC 1903 senesinde kurulmuş olup, 100 yılı aşan geçmişi ile günümüzde Avrupa’nın en büyük otomobil derneğidir. 2021 itibari ile aktif 22 milyon üyesi vardır.

ADAC otomobilleri, otomobil ekipmanlarını ve aksesuarlarını başta güvenlik ve çarpışma testleri olarak bir dizi kriterde test eden Avrupa'daki en yetkili kuruluştur.ADAC, Türkiye’de daha çok bebek oto koltuğu ve otomobil çarpışma testleri ile tanınmaktadır.

ADAC Testi Nedir?

ADAC, bebek ve çocuk oto koltuklarının kaza anında ne derece güvenli olduğuna ortaya çıkartmak amacı ile çarpışma testleri düzenler ve sonuçları kamuoyu ile paylaşır. ADAC isminin saygınlığı, konu hakkındaki uzmanlığı ve tecrübesi sebebi ile bu çarpışma testlerinin sonuçları, bebek ve çocuklarına en güvenli koltuğu seçmek isteyen anne babalar tarafından marka ve model tercihlerinde belirleyici olmaktadır.

ADAC bebek ve çocuk oto koltuk testleri, Avrupa yasal standardı olan ECE R44 / 03 ve ECE R44 / 04 standartlarının üzerinde çok daha katı ve sıkı kriterlere sahiptir.

Adac testleri ECE R44 oto koltuğu standartlarına göre farkları

ADAC testleri ile EEC R44 standardının arasındaki temel farklar

  • ADAC testleri önden ve arkadan yapılan çarpışma simülasyonlarını ECE R44 standartlarından daha yüksek hızlarda gerçekleştirir yani bebek ve çocuk koltuklarını daha zorlu koşullarda test eder. (ADAC önden 64km, yandan 50 km de test yaparken ECE R44 standardı, testleri 51 ve 29 km yapılmasını yeterli görür.) Basitçe söylersek ADAC’lı bebek ve çocuk koltuklarını tercih edenler, yüksek hızlardaki çarpışmalarda test edilmiş bir koltuğu tercih etmenin rahatlığını yaşarlar.
  • ADAC testleri, oto koltuklarını ayrıca yandan çarpışma testlerine tabii tutar, kaza anında bebek çocuk oto koltuğunun yandan gelen darbelere karşı korunaklı olup olmadığını ölçer. ECE R44 standardında yandan çarpışma testi yoktur. Yandan çarpışmalar Türkiye’de en çok karşılaşılan kazalardan olduğu için, satın alacağınız oto koltuğunun yandan çarpışmalardaki güvenirliğinin test edilmiş olması önemlidir.
  • ECE R44 standardı çarpışma testlerinde 1980’li yıllarda geliştirilen P serisi çocuk mankenleri (dummy) kullanır. ADAC çarpışma testleri ise güncel Q serisi çocuk mankenler ile gerçekleştirilir. Q mankenler, P mankenlerden önemli ölçüde farklıdır. Sadece insan vücudunu daha iyi modellemek ve daha gerçekçi hareket ve davranış şablonları sergilemekle kalmazlar, aynı zamanda yan darbe testlerinde de kullanılmak üzere tasarlanmışlardır.

Bu sebeplerle ülkemizde de ADAC test sonuçları, ebeveynlerin çocukları için en uygun oto koltuğunu ararken ilk baktıkları özelliklerden biri haline gelmiştir.

Adac güvenlik ve çarpışma testi oto koltukları

ADAC Testleri Nasıl Yapılır?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; ADAC test edeceği koltukları kendi seçer. ADAC piyasada popüler olan, farklı yerlerde satışa sunulan koltukları, aynı bir tüketici gibi herhangi bir perakende satış noktasından satın almaktadır.

Dolayısı ile markanın, ADAC’a başvurup “Benim koltuğumu test edin.” demesi, ürün göndermesi ya da herhangi bir şekilde bu test için etkili olması mümkün değildir. İşin daha da ilginci üreticilerin, ADAC tarafından teste alınan modellerinin test sonuçları ile ilgili sonuçlara, sonuçlar kamuoyuna açıklanmadan önce kesinlikle erişilemez. Üreticiler de test sonuçlarını herhangi bir tüketici gibi yayınlandıktan sonra görmektedirler.

ADAC’ın üretici ve markalar ile arasına bu anlamda mesafe koyması, tamamen objektif ve tarafsız kalmasını sağlamaktadır. Bu ADAC testlerinin saygınlığını ve referans kabul edilmesini sağlayan önemli sebeplerdendir.

ADAC yılda yaklaşık 250 tane bebek oto koltuğu çarpışma testi yapmaktadırlar. Yaptığı bu testlerin sonuçlarını ise yılda iki kez kamuoyu ile paylaşmak üzere yayınlamaktadır.

Bu testlerde oto koltukları; ön, arka ve yan çarpışmalarda test edilerek değerlendirilmektedir. Yan çarpışmalar özellikle önemlidir, çünkü çocuklar yan çarpışmalarda önden çarpmalardan çok daha ciddi yaralanmalar ve darbeler alabilmektedir. Yan çarpışmalarda, kafa ve boyun bölgeleri ağır darbelere maruz kalmakta ve yaralanma sıklığı, ön çarpmalara göre daha yüksek olmaktadır.

ADAC tarihinde en çok çarpışma testine giren ve en iyi dereceleri alan marka ise Alman Cybex oto koltuklarıdır.

Adac çarpışma testli Cybex bebek oto koltukları


ADAC herhangi bir çocuk koltuğunu değerlendirirken;

  • Koltuğun çarpışma anındaki performansı ve güvenliğini olduğu kadar,
  • Ergonomik özelliklerini,
  • Koltuğun üretiminde kullanılan malzemelerin bebek çocuk sağlığına uygunluğunu
  • Koltuğun fonksiyonelliği ile temizleme kolaylığını da
değerlendirmektedir.

ADAC testine giren bir oto koltuğu aşağıdaki alt başlıklar açısından değerlendirilir

Adac testlerinde güvenlik kriterleri alt başlıkları

  • Bebek koltuğunun önden çarpışmalarda koruyuculuğu
  • Bebek koltuğunun yandan ve arkadan çarpışmalarda koruyuculuğu
  • Oto koltuğunun ve bebeğin araca ne şekilde sabitlendiği

ADAC testlerinde fonksiyonellik kriteri alt başlıkları

  • Çocuk koltuğunun kurulum ve bağlantı kolaylığı
  • Koltuğun hatalı kullanım riskinin olup olmadığı
  • Kullanım talimatlarını kolay anlaşılabilir olması
  • Çocuğu koltuğa yerleştirmenin kolaylığı
  • Koltuk ağırlığı

ADAC testlerinde ergonomi kriteri alt başlıkları

  • Bebek koltuğunun dolgusunun yeterliliği
  • Oturma pozisyonunun uygunluğu ve konforu
  • Oturma alanının yeterliliği
  • Bacak desteği
  • Çocuğun dışarısı ile teması

ADAC testlerinde temizleme kriteri alt başlıkları

  • Koltuğun kolay sökülüp takılabilmesi
  • Kılıfın kolay çıkarılabilmesi
  • Kılıfın makinede yıkanabilir olması
  • Kılıfın işçiliği ve malzeme kalitesi

bebek oto koltuğu seçiminde adac testinin önemi

ADAC bebek oto koltuklarını test ederken, teste girecek olan koltuğa Q serisi bebek mankenler yerleştirerek teste başlar. Oto koltuğunun, ADAC sertifikalı bir oto koltuğu olabilmesi için yapay manken bebeğin üzerine sensörler ve basınç ölçerler yerleştirir.

Test esnasında 64 km hızla bir önde çarpışma ve 50 km hızla bir yandan çarpışma gerçekleşir. Sonrasında içerisindeki yapay bebeğin aldığı hasara ve basınca bakılır. Aynı zamanda bu hasarın bebeğin hangi bölgelerinden alındığına bakılır. Hangi bölgelerden nasıl bir basınç ya da hasar aldığı bu durumda çok büyük önem taşır. Tabii, basıncın büyüklüğü de bu konuda önemli bir yere sahiptir.

Bir koltuk birkaç ağırlık sınıfını, gövde boyutunu veya montaj tipini kapsıyorsa, bunlar ayrı ayrı test edilir. Tek bir testte elde edilen en kötü sonuç değerlendirme için kullanılır. Çeşitli ağırlık sınıfları, vücut boyutları veya montaj türleri için tasarlanmış bir koltuk, tüm kullanım süresi boyunca büyüyen çocuğa maksimum güvenlik sağlamalıdır.

Bebek Çocuk Oto Koltukları Nasıl Değerlendirilir?

Bu verilere göre ADAC test ettiği koltuğa bir puanlama yapar. ADAC test puanı ne kadar düşük ise koltuk o kadar daha güvenli ve daha başarılı kabul edilir. Yani düşük puan daha iyi bir sonuç anlamına gelir. Bu puanlama aralıkları aşağıdaki gibidir. Artık bir bebek oto koltuğunun koltuğun puanına bakarak hangi grupta yer aldığını bulabilirsiniz.

ADAC Değerleri ve Anlamları

0.6 - 1.5 arası = Çok Başarılı

1.6 - 2.5 arası = Başarılı

2.6 - 3.5 arası = Orta

3.6 - 4.5 arası = Yetersiz

4.5 dan yüksek = Çok Yetersiz



Eğer çocuğunuz için en iyi ve güvenilir oto koltuğunu arıyorsanız mutlaka ADAC testini geçen oto koltuklarına göz atmanız gerekir. Belirtildiği üzere ADAC sertifikalı oto koltukları, karşılaşabileceğimiz olası küçük ya da büyük ölçekli kazalarda bebeğinizin güvenliğini sağlamak amacıyla, bu gibi kazaları öncesinden prova etmiş ve benzer senaryolardaki güvenilirliğini ispat etmiş oto koltuklarıdır. Aynı zamanda bahsi geçen diğer kriterlerden de geçer not almış ürünlerdir.

ECE – R 44/03 ve ECE R 44/04 Standartları Nelerdir?

Bebek ve çocuk oto koltuklarında Avrupa Birliği'nce kabul edilen standart ECE-R44 standardıdır. Avrupa Birliği üyesi tüm ülkelerde satışa sunulan koltukların bu standarda uygun olması zorunludur ve arka kısımlarında bulunan turuncu renkli etiket ile belgelenmektedir. ECE-R 44/04 Belgesi, Avrupa Birliği'nin akredite ettiği laboratuvarlar tarafından verilmektedir.

ECE R44/04 bir Avrupa onay standardıdır. Çocuk oto koltukları, çarpışma testi mankenlerini ne kadar iyi koruduğunu görmek için tasarlanmış ölçüm aletleri kullanılarak; yüksek basınçta 50 ECE R44 onay etiketi; oto koltuğunun belirlenen temel güvenlik koşulları ile uyumlu olduğunun göstergesidir.

Bir çocuk oto koltuğu ECE R44/04 testine girdiğinde aşağıdaki işlemlerden geçer.

  • Oto koltuğunun hangi kilo ağırlığında kullanımına uygun olduğu
  • Önden ve arkadan yapılan çarpışma testlerine verdiği tepki
  • Emniyet kemer sisteminin yapısı ve kemer tokalarının sağlamlığı
  • Oto koltuğu üzerinde yer alan montaj yönergesindeki tüm ibarelerin doğruluğu
  • Araç içinde kurulum ve uyarı yönlendirmelerinin eksiksiz bir şekilde sunulması

Bu testlerin tamamından olumlu sonuç alan çocuk oto koltukları ECE R44 standartlarına sahip olmaya hak kazanır

İşte bebek ve çocuk koltuklarında merak edilen ECE R44 standardının içeriği bu şekilde. Öte yandan daha önce de belirtildiği üzere, ADAC testleri bebek ve çocuk koltuklarını, yasal zorunluluk olan ECE R44 standartlarının çok üzerinde, çok daha sıkı kriterler sahiptir. Bu yüzden ADAC test sonuçlarına sahip bebek ve çocuk koltukları anne babalara tarafından çok daha fazla tercih edilmektedirler

Compare products

{"one"=>"Select 2 or 3 items to compare", "other"=>"{{ count }} of 3 items selected"}

Select first item to compare

Select second item to compare

Select third item to compare

Compare