Devam et
Cybex demek ADAC demek. Alman liderinin Adac çarpışma testli, güvenli koltukları için tıklayın
Cybex demek ADAC demek. Alman liderinin Adac çarpışma testli, güvenli koltukları için tıklayın
TERCİHİM CYBEX SOLUTION Q OTO KOLTUĞU

TERCİHİM CYBEX SOLUTION Q OTO KOLTUĞU

gamzeBu günkü paylaşımcı annemiz Senem Uysal

(https://www.instagram.com/to_be_semy)

“Oto koltuğu şart!” diyen annelerdenim.

Öyle ki seyahatlerimizde kiraladığımız arabalara bile ilk sart olarak bebek koltuğu soran biriyim.

Çoğunuzun bildiği üzere bir önceki koltuğumuzdan çok şikayetçiydim. Özellikle kılıflarının yanlardan açılması, kolay deformasyonu,kilit sisteminin çocuklar tarafından artık açılabiliyor olması. O zaman markaya kanıp almıştım,büyük bir hayal kırıklığına uğramıştım.

Sürekli mobil halde olan bir aile olduğumuz için hem dayanıklı, hem güvenilir bir koltuk arıyordum. Seyahatlerde kiraladığımız araçlarda da farklı markaları deneyimleme imkanım olduğundan ne istemediğimi iyi biliyordum.

Bu sefer ciddi bir araştırmaya girdim. Sonuçta iki koltuğa binlerce lira para verip, iki gün sonra değiştirmek istemiyordum.

Ancak zincir mağazalarda bu konuda bilgi almaya çalıştığım arkadaşlar teknik olarak yeterli olmadıklarından ve koltuğu bulsam rengi olmadığından bir türlü karar veremedim. 

Araştırma sürecim uzadıkça artık koltuklarına sığmayan,rahat edemeyen çocuklarım da huzursuzlanıyordu. O yüzden uzun süren araştırmalarım sonucu istediğim koltuğa kavuşmuş olmanın haklı mutluluğu var bugün bünyemde.:)

Sağolsunlar Opera Istanbul imdadıma yetişti. İstediğim koltuğu beraberce bulduk ve istediğim renk konusunda yardımcı oldular, sıkılmadan tüm sorularıma anlayabileceğim bir teknik dilde cevap verdiler.

Sonuç olarak Cybex Solution Q modelinde karar kıldık. 

Cybex Solution Q Fix oto koltuğunun teknik özelliklerine gelirsek:

  • Koltugun kullanım aralığı 15kg-36 kg arasında. Bu süreç hemen hemen 3 yaş-12 yaş aralığına tekabül ediyor. Tek koltukla bu kadar uzun dönem idare edebilecek miyiz göreceğiz ama kullanan arkadaşlarım oldukça dayanıklı bulduklarını söylüyorlar ?
  • Tüm otomobillere uygun olması için alternatif montaj sistemi var.Yani isofix bağlantı sistemi olamayan otomobilde emniyet kemer sistemi ile montesi sağlanabiliyor.
  • Çocuğumuzun baş ve gövde kısmı gibi önemli noktalarını güvenle sarıyor.Özellikle başı saran yapısı kaza esnasında kask görevi görüyor. 
  • Ayrıca L.S.P(optimize edilmiş doğrusal yan darbe koruma) sistemi ile genelde ön ya da arkadan çarpmaya göre üretilen oto koltukları aracın yandan alacağı bir darbede, darbenin gücünü minimize ederek koltuğa direkt etki etmesini önlüyor. Tehlikenin nereden geleceği belli olmayan İstanbul trafiğinde kalbimi feth eden bir özellik oldu bu.
  • Benim çocuklarım kapalı ve dar alanlardan çabuk sıkılyorlar.Koltuğun çocuğu bir zırh gibi sarması kafamı kurcalamıştı ama çocuk büyüdükçe birlikte büyüyen kanat kısımları,bebeğin içeride daralmasını önleyip onu sıkmadan güvenle sarmalıyor.Kanat kısımları 53 cm’den 61 cm’ye kadar genişleyebiliyor.Aynı zamanda 11 kademeli yükseklik ayarı sunuyor.Daralıp genişleyebildiği ; yükselip alçalabildiği için de en uygun oturma alanını siz çocugunuza göre belirleyebiliyorsunuz. Lorin gibi tombul kuzular rahat edebiliyorlar böylece. ?
  • Benim için kilit unsurlara gelecek olursak,biri annelerin çok dert yandığı bebeğin uyuduğu esnada başının öne doğru düşmesi konusu.Cybex bunu da göz önünde bulundurarak 3 kademeli baş yatar sistemini oluşturmuş.Bu da demek oluyor ki bebeğimizin başı kaza esnasında güvenli bölge dışına çıkmıyor ,aynı zamanda uyuduğu zaman baş yatışı sayesinde başı düşmüyor.
  • İkincisi uzun saatler trafikte/yolda kaldığımızda çocuklar arabada çoğu zaman uyuyor ya da yaslanma ihtiyacı hissediyor. Bundan ötürü yatış özelliği benim için şarttı.Yatma özellikli sırtlığıyla birlikte uzun yolculuklarda dik konumda oturma zorunluluğu olmadan seyahat edebilecekler. Bu daha az mızıldanma demek ?
  • Yine dert yandığım konulardan bir tanesi de özellikle yaz aylarındaki terleme durumuydu.Cybex diğer markalarda bulamadığım bir özellik olarak koltuğun iskelet yapısında iç kısmına havalandırma kanalları yerleştirmiş.Bu da natural bir hava sirkülasyonu oluşturarak bebeğin koltukla vücudu arasında oluşan sıcaklığı önleyerek terlemenin önüne geçmiş. Bunu deneyimleyip göreceğiz ?
  • Extra dolgulu minder yapısı sayesinde rahatığının dışında bir de yüksekte tutuyor yani çocuk rahatça dışarıyı görebiliyor.Bu tarz koltuklar dilendiğinde 12 yaşına kadar sırtlığıyla birlikte kullanılabiliyor,dilendiğinde 25 kg’dan sonra sırt kısmı çıkarılıp,oturak kısmı yükseltici gibi kullanılabiliyor.Fakat konfor ve güvenlik için önerilen, koltuk kullanımı sonuna kadar başlık ve sırtlığıyla birlikte kullanılmasıymış.
  • Cybex Solution Q Fix Comfort ve Plus adı altında iki kumaş seceneği sunmuş. İkisi arasında ki fark plus kumaş,normal comfort kumaştan farklı olarak dokuma koton yapıdaymış. Ben renklerini çok sevdiğim için tercihimi normal comforttan yana kullandım.
  • 15-36 kilo koltukların çoğunluğu emniyet kemeri ile bağlanıyor. Bu da kafamı karıştırıyordu olası bir fren esnasında yeterli olabilir miydi? Çeşitli simülasyonları izledikten ve sorduğum sorulardan sonra cybexin bu modelinin baş hizasında emniyet kemerini boyun kısmına gelmesin diye göğüs hizasına çeken kanalların mevcut olduğunu ve kemer takılırken bu kanallardan geçirildiğini, bir fren anında devreye girdiğini öğrenmiş oldum. Ayrıca yine de içiniz rahat etmiyorsa Diono markasının Sure Fit emniyet kemeri sabitleyici ürününü tavsiye ettiler. Bu ürünü henüz almadım ve deneyimlemedim. Ama uzun yolculuklar için almayı düşünüyorum.

Bizim bu kadar enine boyuna düşündüğümüz bir konuda, güvenlik şart denilmesi ve teşvik indirimi yapılması gerekirken ; oto koltuklarına gelen ekstra vergiden ise hiç bahsetmek istemiyorum. Evet fiyatları yükseldi ama bu bizim için caydırıcı olmasın. Uzun yıllar çocuğumuzun güvenliğini sağlayacak bir araçtan bahsediyoruz. Bir çok skalada ürün bulmak mümkün. Siz siz olun çocugunuzu hiçbir koşulda “koltuksuz” seyahat ettirmeyin. 

Senem Uysal (to_be_semy)

Önceki yazı KIZIMIN PUSETİ: BUGABOO BEE

Karşılaştır

{"one"=>"", "other"=>""}

Karşılaştır